Wat is digitale transformatie?
Wat is digitale transformatie?
Sven Tol

Wat is digitale transformatie?

  • Sven Tol
  • 23 Jan 2018
In 2015 sprak Eric Schmidt (Google) op het World Forum in Davos over het verdwijnen van het internet. Hiermee bedoelt hij niet dat het letterlijk zal verdwijnen. Het zal verdwijnen uit ons bewustzijn. We zijn verbonden met alles en iedereen om ons heen, zonder dat we daar verder nog over nadenken. Het verdwijnen van internet zal zijn zoals het niet meer opkomen van de zon.

Ondanks dat alles en iedereen tegenwoordig online is, ziet digitale transformatie er voor iedere organisatie er anders uit. Vraag tien CIO’s de definitie van digitale transformatie en je krijgt tien verschillende antwoorden. De rode draad: een integratie van digitale technologieën binnen iedere industrie en alle domeinen van een organisatie wat resulteert in fundamentele bedrijfsveranderingen.

Enkele kenmerken van digitale transformatie:

  • Impact van nieuwe technologieën op de organisatie;
  • Gebruikers die snel nieuwe technologieën aannemen;
  • Snelheid van het implementeren van IT;
  • Een extreem korte time-to-market voor nieuwe online initiatieven;
  • Digitale innovatie binnen een organisatie;
  • Een IT-oplossing als vervanging van of aanvulling op de traditionele gang van zaken.
Tevens is het de volgende stap in de evolutie van IT, kaderend in de toenemende aandacht en vraag naar digitale zelfredzaamheid van de gebruiker.

Het bijzondere van digitale transformatie ligt niet in snellere systemen. Het ligt in de koppeling tussen IT en de gebruiker. De impact hiervan op het gedrag en de werkzaamheden van de eindgebruiker is gigantisch. De organisatie is niet langer degene die leidt in de transitie, maar de eindgebruiker. Deze heeft oneindig veel keuze en laat zich motiveren door zelfredzaamheid.

Er zijn veel redenen voor een organisatie om een digitale transformatie door te gaan. Maar de voornaamste is toch wel dat ze moeten. Voor veel organisaties is het noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven. Als organisatie die gaat digitaliseren kun je niet langer struisvogelgedrag vertonen: de gebruiker moet centraal staan in jouw digitale transformatie.

CIO’s moeten zich niet alleen richten op het overleven van de organisatie. De focus moet liggen op het beveiligen van de hele organisatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen om de digitale transformatie tot een succesvol einde te brengen, voordat de concurrentie hen inhaalt.

Ontvang maandelijks interessante artikelen in je mailbox.

Sven Tol

Sven Tol

Online marketing executive

Download de whitepaper "To RAD or not to RAD"

Nieuwsgierig naar ons geheim achter applicatie-ontwikkeling? Download het whitepaper "To RAD or not to RAD" en kom erachter hoe het zo kan zijn dat wij 4x sneller ontwikkelen dan je gewend bent.

Download de whitepaper
back

Laat je gegevens achter.


Deze website maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Akkoord