Jeroen Slaghekke zoekt via Symbid investeerders
Jeroen Slaghekke zoekt via Symbid investeerders voor zijn racecarrière
Chris Obdam

Jeroen Slaghekke zoekt via Symbid investeerders voor zijn racecarrière

  • Chris Obdam
  • 27 Oct 2013

Holder is trots op de succesvolle internetconcepten van haar klanten. Een mooi voorbeeld hiervan is het crowdfunding platform Symbid. Deze snel groeiende startup waagt na 2.5 jaar nu de sprong naar de VS. Hans Maarsen schreef daar op 23 oktober 2013 een artikel over voor Het Financiele Dagblad.De Rotterdamse bemiddelaar in crowdfunding Symbid maakt de oversteek naar de Verenigde Staten. Het innovatieve platform draait om het bij elkaar brengen van ondernemers en investeerders, zodat zij gezamelijk een idee succesvol kunnen realiseren. Het bedrijf krijgt deze week notering op de over-the-counter-markt, het voorportaal van de grote Amerikaanse effectenbeurzen. Met die nieuwe status, waarvoor een toelatingsprocedure is doorlopen bij beursautoriteit SEC, verwacht de onderneming vertrouwen te wekken bij potentiële klanten in Amerika.

Tweeënhalf jaar na de oprichting door twee studenten van de Erasmus Universiteit is Symbid uitgegroeid tot een van de grootste online intermediairs op het Europese vasteland in verstrekking van risicokapitaal van kleine beleggers aan overwegend startende ondernemers. Met hulp van Symbid hebben tot nu toe 23 bedrijven ruim € 2 miljoen opgehaald in een kring van 15.000 geldschieters.

‘Wij zagen in onze studietijd dat medestudenten hun ondernemingsplannen niet van de grond kregen bij gebrek aan financiering’, verklaart managing director Korstiaan Zandvliet (29) van Symbid. Samen met zijn zakenpartner Robin Slakhorst (29) verzon hij een eenvoudige manier om een brug te slaan tussen geldvrager en geldschieter: beleggers kunnen vanaf € 20 participeren in bedrijven die zich met hun plannen presenteren op de website van Symbid. In ruil voor het kapitaal delen de financiers in de verwachte waardegroei van de bedrijven en worden ze betrokken bij belangrijke besluiten.

Zo is online bloemist Bloomy, waar klanten zelf hun boeket per steel kunnen samenstellen, bezig om ruim een ton op te halen. En de jonge Haagse autocoureur Jeroen Slaghekke probeert langs deze weg zijn racecarrière in Amerika te financieren. Veel tijd hoeft het niet te kosten: vorig jaar trok een Noord-Hollandse ondernemer in drie weken € 45.000 aan voor de productie van een zelf ontwikkelde brie.

Crowdfunding is een fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien. Kickstarter geldt daar als een bekende online bemiddelaar. Deze partij verzamelt de inleg van een groot aantal kleine participan- ten waarmee fabrikanten nieuwe producten kunnen bekostigen. De deelnemers worden beloond in natura: hebben ze meegeholpen met de financiering van een pepermolen, dan krijgen ze een exemplaar thuisgestuurd. Maar een andere variant van crowdfunding, geld verschaffen in ruil voor aandelen, was lange tijd taboe in de VS.

De financiële autoriteiten waren bang dat kleine beleggers te grote risi- co’s lopen met projecten die ze niet kunnen overzien. In die opstelling komt verandering. President Barack Obama heeft vorig jaar een wet getekend waardoor geaccrediteerde beleggers via internet kunnen participeren in mkb-bedrijven.

Die versoepeling is voor Symbid het sein om de Amerikaanse markt op te gaan. De notering aan de over- the-counter-markt (OTC) is daarbij een belangrijk hulpmiddel. ‘We hebben hiermee een registratie bij de SEC. Dat draagt bij aan de legitimiteit van ons bedrijf in de VS en biedt ons een voorsprong op andere bemiddelaars die niet onder dit toezicht staan’, zo stelt Zandvliet. De volgende stap is technologiebeurs Nasdaq, te bereiken in twee à drie jaar.

Het bedrijf, goed voor een waarde van $ 15 mln, gebruikt de introductie op de OTC om groeikapitaal aan te trekken. Er is $ 4 mln toegezegd door grotere investeerders uit Europa en de VS, onder wie de vermogende familie Rock, groot geworden in de fastfoodsector. De middelen worden gebruikt voor de opening van een vestiging in New York. ‘Lokale aanwezigheid is nodig om ondernemers met kapitaalbehoefte terzijde te staan’, zegt Zandvliet. Ook in Europa heeft Symbid expansieplannen: er staan eigen locaties op stapel in Berlijn, Milaan en Londen.

Symbid kiest voor een notering op de Amerikaanse over-the- counter-markt (OTC) als opmaat naar technologiebeurs Nasdaq. Otc-transacties verlopen buiten de beurs om. De aandelenhandel wordt onderhouden door honderden brokers, verspreid over de Verenigde Staten, die geregistreerd staan bij beurstoezichthouder SEC. Notering aan de OTC-markt is vooral bedoeld als test om te kijken of er voldoende animo is onder beleggers. Via dit kanaal kan de onderneming ook additioneel kapitaal aantrekken. Als de handel goed op gang komt en het bedrijf in omvang groeit, wordt het mogelijk de stap naar de Nasdaq te maken.

Ontvang maandelijks interessante artikelen in je mailbox.

Chris Obdam

Chris Obdam

Founder

Download de whitepaper "To RAD or not to RAD"

Nieuwsgierig naar ons geheim achter applicatie-ontwikkeling? Download het whitepaper "To RAD or not to RAD" en kom erachter hoe het zo kan zijn dat wij 4x sneller ontwikkelen dan je gewend bent.

Download de whitepaper
back

Laat je gegevens achter.


Deze website maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Akkoord