Hoe kleine zaken er toe doen | Holder
Holder Blog
Chris Obdam

Hoe kleine zaken er toe doen

  • Chris Obdam
  • 27 Jul 2006

Internet raapt zich zelf weer tezamen. Na de volledige instorting van alle internetbusiness en de daarbij horende bedrijven eind jaren 90 gloort ook op internet al enige tijd nieuwe hoop. Ook in Nederland kwam de klap hard aan, denk aan het WorldOnline debacle. In die periode hoorde je mensen zelfs zeggen, “Zie je, ik zei toch al dat dat internet iets tijdelijks was”. Wat kunnen mensen in dit land toch genieten van mislukkingen.

Sinds een jaar ongeveer buzzed het internet weer van bedrijvigheid. En volgens goed gebruik heeft de internetbevolking er weer een label aangehangen, Web 2.0. Wat Web 2.0 precies is blijft ondefinieerbaar. Zie het als een nieuwe generatie internetbedrijven die sociaal georienteerde websites uitbaten. Het opvallende aan deze bedrijven is dat ze klein en onbekend zijn, maar toch succesvol worden. De nieuwste hype is dan ook, The Next Small Thing. Kleine bedrijven gaan het helemaal maken.

Zoals ik het zie zijn deze nieuwe bedrijven vaak gestart door jonge ondernemers die het begin van internet hebben meegemaakt als jongere en het knallen van de bubbel als jong volwassenen. Dit heeft ze gevormd als ondernemer. Zo geld dit ook voor ons. Je weet wat de mogelijkheden van internet en de daarbijhorende technieken zijn maar weet dat geld daarmee verdienen niet zomaar gaat.

De venture capitalists zijn iets minder de goden dan vroeger. Steeds meer bedrijven proberen eerst op eigen kracht een product te laten groeien. Wanneer het product een succes is en extra investeringen nodig zijn om het product tot een topper door te laten groeien komen de venture capitalists om de hoek kijken. Noem het moderne ondernemersnuchterheid. (West-friese nuchterheid is taking over the world ;-) Getting Real wordt het dan in het engels.

Ander leuk aspect aan Web 2.0 bedrijven is de transparantie die ze nastreven, net zoals hier is een ‘businessblog’ de gewoonste zaak van de wereld. Wat er om gaat in het bedrijf, welke deals er gemaakt worden, ze staan allemaal dagelijks te lezen op het weblog. Het is onderdeel van een nieuw soort ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Je gaat uit van de kracht van je product en koester je gebruikers van dit product alsof ze onderdeel zijn van het product.

Internet buzzed dus weer en dat is goed nieuws. Bij Holder zetten we ons ook dagelijks in voor een nieuw en beter internet. We proberen het internet in Nederland weer lekker te laten zoemen zonder dat we met onze voeten boven de Hollandse klei gaan zweven.

Ontvang maandelijks interessante artikelen in je mailbox.

Chris Obdam

Chris Obdam

Founder

Download de whitepaper "To RAD or not to RAD"

Nieuwsgierig naar ons geheim achter applicatie-ontwikkeling? Download het whitepaper "To RAD or not to RAD" en kom erachter hoe het zo kan zijn dat wij 4x sneller ontwikkelen dan je gewend bent.

Download de whitepaper
back

Laat je gegevens achter.


Deze website maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Akkoord