7 Digitale trends van de uitzendbranche
7 Digitale trends die de uitzendbranche opschudden
Joris Biersteker

7 Digitale trends die de uitzendbranche opschudden

  • Joris Biersteker
  • 24 Feb 2017
De werkgelegenheid trekt aan, goed nieuws voor de uitzendbranche! Toch schrijven steeds minder mensen zich in bij een ‘old school’ offline uitzendbureau. De grootste reden: de online banenzoekerij wint aan populariteit. Een spontaan kopje koffie wordt steeds zeldzamer door een transitie van ‘het binnenlopen bij uitzendbureau’ naar het ‘zelf online regelen’.

De digitale transformatie binnen de uitzendbranche is niet meer te ontkennen. De uitzendbureaus van de oude stempel zullen er hard aan moeten trekken om de innovatieve jongere generatie bij te houden. Het eerste 100% online uitzendbureau Morgenwerk zag deze transitie een aantal jaar geleden aankomen en speelde hier in door IT te omarmen.

Met welke IT-trends zal de uitzendbranche komende jaren te maken krijgen? Wij geven je de 7 grootste trends:

1. Digitale transformatie

De digitalisering heeft een steeds grotere impact op de uitzendbranche. Het aantal vestigingen van (grote) uitzendbureaus krimpt en de interne processen digitaliseren verder. Het zoeken en screenen van kandidaten vindt voornamelijk online plaats. Uitzendbureaus investeren daarom meer in IT.

De grootste winst van digitale transformatie: een efficiëntere organisatie. Hoe? Door de identieke (administratieve) bedrijfsprocessen te standaardiseren en digitaliseren. Hiermee neemt niet alleen de efficiëntie van een organisatie toe, het verlaagt tevens in no time zijn constante kosten. Een win win actie!

2. Toename van tijdelijke contracten

Het aantal tijdelijke contracten en ZZP’ers neemt toe. Deze toename brengt niet alleen een berg aan administratieve werkzaamheden met zich mee, het maakt het beheren van al deze contracten steeds lastiger.

IT biedt de oplossing. Met de juiste oplossing wordt het opmaken en afhandelen van contracten sneller en eenvoudiger. Met het Betty Blocks platform ontwikkelt Holder snel een platform waarmee uitzendbureaus als Morgenwerk gemakkelijk haar contracten kan opmaken én beheren.

3. Flexibilisering van de uitzendbranche

Flexibiliteit is belangrijk, in een snel veranderende en onvoorspelbare wereld misschien nog wel belangrijker dan ooit. Werkgevers in Nederland zien steeds meer de voordelen van tijdelijke arbeid, wat vraagt om flexibiliteit en strategische personeelsplanningen. Als uitzendbureau krijg je direct te maken met kortstondige opdrachten waar personeel voor gevraagd wordt. Hier moeten zij direct met hun IT op in kunnen spelen. Flexibilisering van hun IT is de grootste uitdaging van uitzendbureaus om continu te kunnen meebewegen met de veranderende marktvraag.

Dankzij wendbare, flexibele en bovenal schaalbare applicaties kunnen uitzendbureaus mee gaan met de innovatie en snel schakelen.

Ontvang maandelijks interessante artikelen in je mailbox.4. Automatisering van het sollicitatieproces

Meer dan de helft van de uitzendbureaus verwacht een investering in nieuwe vacature- en werving-selectie tools. Het automatisch screenen van de kandidaten, inplannen en voeren van sollicitatiegesprekken, stuk voor stuk bedrijfsprocessen die eenvoudig gedigitaliseerd kunnen worden.

Het belang van automatisering van dergelijke processen is gewoonweg een feit. Want hoe meer deze gestandaardiseerd worden, hoe beter de kosten in de hand te houden zijn en hoe meer tijd men overhoudt voor de core business: het servicen van werkzoekenden.

Morgenwerk heeft deze bedrijfsprocessen volledig geautomatiseerd én gedigitaliseerd. Van het screenen van de kandidaten en matchen van opdrachtgevers en werknemers tot het sollicitatiegesprek en contractafhandeling.

5. Meer dan alleen uitzenden

Het is niet nieuw dat uitzendbureaus meer doen dan alleen het uitzenden van de juiste kandidaten. Nevenactiviteiten als payrolling en opleiden behoren steeds vaker tot het takenpakket van een uitzendbureau. 13% van de uitzendkrachten volgde in 2016 een opleiding. In vergelijking met mensen die in een vast dienstverband werken is dit aanzienlijk hoog. In 2020 wil de branche dat minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding volgt.

Dat vergroot tevens de vraag naar e-learning producten zodat uitzendbureaus in eigen beheer opleidingen kan aanbieden aan haar werknemers.

6. Mobiel solliciteren

Dat de manier waarop werkzoekenden het internet gebruiken flink veranderd, is niet nieuw. Het dwingt echter uitzendorganisaties wel om eens goed naar nieuwe technieken te kijken. En een responsive website is er hier één van.

Met een duidelijke verschuiving van het zoeken op desktop naar mobiel, wordt dit in de toekomst alleen maar meer. Een geoptimaliseerde website voor meerdere devices is dus meer een must dan een pre.

Solliciteren via een mobiele telefoon past dan ook helemaal bij deze trend. Door integraties met communicatie tools als Whatsapp wordt solliciteren nog laagdrempeliger.

mobiel solliciteren

7. Solliciteren via video en chat groeit door

Het eerste kennismakingsgesprek online via een video chat tool, heel normaal! De reden hiervoor is dat het simpelweg minder tijd en moeite kost voor beide partijen. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig wel een smartphone met camera, super handig en snel solliciteren dus!

Door eenvoudige koppelingen met chattools als Skype en Slack is het online servicen van werkzoekenden snel geregeld.

De digitaliseringsslag van jouw processen

Kortom, de uitzendbranche is behoorlijk in beweging. Met een hoop nieuwe innovaties, gave technieken en veel automatisering worden uitzendorganisaties steeds efficiënter, flexibeler en niet geheel onbelangrijk: online!

Wil je weten welke toegevoegde waarde een online platform jouw organisatie kan geven? Plan een vrijblijvend consult en kom achter jouw innovatie mogelijkheden.
Joris Biersteker

Joris Biersteker

Sales Executive

Als Sales Executive is Joris jouw eerste aanspreekpunt bij Holder. Met een kop koffie, een no-nonsens mentaliteit en veel goede ideeën vertalen we jouw processen naar een passende IT-oplossing.

Download de whitepaper "To RAD or not to RAD"

Nieuwsgierig naar ons geheim achter applicatie-ontwikkeling? Download het whitepaper "To RAD or not to RAD" en kom erachter hoe het zo kan zijn dat wij 4x sneller ontwikkelen dan je gewend bent.

Download de whitepaper
back

Laat je gegevens achter.


Deze website maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Akkoord